Loading...
Monday, February 10, 2014

Sambal Petai

Sambal Petai 


Bahan-Bahan
10 tangkai cili kering (potong pendek2 dan rebus)
1 labu bawang besar belah 4.
1/2 inci belacan
1 sudu minyak masak
campur semua bahan dan bland sampai hancur

1/2 senduk minyak (utk tumis)
bawang merah dan bawang putih racik/tumbuk (utk tumis)
2 keping asam gelugur (jus asam jawa pun boleh)
petai 5-10 keping (ambil isi)( kalau nak guna kulit pun bleh kalau petai mudah dan hiris nipis-nipis)
ikan bilis 1 genggam
1 labu bawang besar hiris nipis bulat-bulat
garam dan gula secukup rasa

Cara-Cara
1. panaskan minyak dan tumis bawang sampai naik kekuningan
2. masukkan bahan yg diblander
3. tumis sampai naik bau/pecah minyak dan biar betul2 masak.masukkan asam keping/jus asam jawa
4. masukkan petai dan ikan bilis.tambahkan garam dan gula
5. last skali masukkan bawang besar yg dihiris bulat-bulat
*kalau nak lagi sedap dan berlemak masuukkan 1 senduk pati santan pekat akhir sekali

0 comments:

Post a Comment

 
Toggle Footer
TOP