Loading...
Monday, February 10, 2014

Mee sotong

Mee sotong 


bahan-bahan:
1 bungkus mee kuning, 
5 ekor sotong,fish ball,
sedikit sawi,
1 labu bawang besar,
3 ulas bawang putih,
4 sudu besar cili kering yang sudah diblend,
1sb sos tiram, 1 sb sos cili, 1 sk sos ikan,1 sb kicap manis, air 600 ml ( kalu nmpk kering tambah lagi sdkt air),sedikit garam, 1 sb secukup rasa dan sedikit minyak untuk menumis.
1 biji telur.

Cara-cara:
blend bawang besar dan bwg putih,pastu tumis sehingga kekuningan.selepas itu masukkan cili kering, sos cili, sos tiram, sos ikan dan kicap dan tumis sehingga pecah minyak.
kemudian masukkan sotong yg telah dihiris bersama fish ball. pecahkan telur.
Dan biarkan. Garam diletakan bile perlu sahaja sebab sos ikan dan sos tiram sudah cukup masin,masukkan air dan biarkan kuah menggelengak.
masukkan perisa garam dan secukup rase. Kemudian masukkan mee kuning bersama sawi dan biarkan beberapa minit aje.selepas itu tutup api dan boleh dihidang dan dimakan bersama cili jeruk.

0 comments:

Post a Comment

 
Toggle Footer
TOP