Loading...
Monday, February 10, 2014

KARI IKAN TALANG MASIN

KARI IKAN TALANG MASIN 

Bahan-bahan :
8 keping ikan talang masin yg telah dipotong - direndam seketika
10 ulas bawang merah - dikisar
4 ulas bawang putih - dikisar
1 inci halia - dikisar
10 tangkai cili - dikisar
1 sudu makan biji lada hitam - dikisar
4 sudu makan serbuk kari - campur sedikit air supaya menjadi paste
1 sudu makan biji sawi
3 tangkai daun kari
10 biji kacang bendi
3 biji tomato - belah 4
2 biji terung bulat - belah 4
1 mangkuk santan
Sedikit asam jawa
Sedikit garam (ikan masin dah cukup masin)
Serbuk perasa (optional)

Cara-cara :
1. sediakan periuk bersama minyak masak. Apabila minyak panas tumiskan bahan-bahan yang telah dikisar tadi.
2.
 masukkan daun kari, biji sawi dan paste kari tadi
3. apabila pecah minyak, masukkan dulu terung diikuti dgn santan, kacau
4. setelah mendidih, masukkan ikan talang masin dan sentiasa kacau
5. tambah bahan-bahan lain spt garam, asam jawa dan serbuk perasa
6. akhir sekali baru masukkan tomato dan kacang bendi
7. biar seketika, tutup api

0 comments:

Post a Comment

 
Toggle Footer
TOP