Loading...
Monday, February 10, 2014

Ayam varuval

Ayam varuval



Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam potong kecik2
1 peket kecil rempah kari daging/ayam
1 sudu besar cili serbuk
1 biji bawang besar dihiris
1/2 inci halia dihiris
3 ulas bawang putih dihiris
3 tangkai cili kering
Rempah 4sekawan(pelaga,cengkih,kayu manis dan bunga lawang)
1/2 sdu kecil jintan manis dan putih di tumbuk
1pelepah daun kari
Garam
Ajinomoto
Minyak masak
Serbuk kunyit 

Cara-cara:
Gaul ayam dengan garam dan serbuk kunyit.Panaskan minyak dan goreng ayam tapi jangan garing sangat.Dah siap ketepikan dulu.
Bancuh serbuk kari dan serbuk cili dengan setengah cawan air.Panaskan 5 sudu besar minyak masak.Tumis rempah 4 sekawan,daun kari,cili kering,halia,bawang putih dan bawang besar sampai wangi.Masukkan pes cili, pes kari dan jintan .Tumis sampai nampak pecah minyak.Kalau kering sangat letak air sedikit.Letak garam dan aji.Akhir sekali masukkan ayam dan gaul rata.Kalau suka boleh letak tomato yang dipotong wedges

0 comments:

Post a Comment

 
Toggle Footer
TOP