Loading...
Monday, February 10, 2014

Nasi Beriani

Nasi Beriani



Bahan-Bahan
4 cawan beras(saya gna beras biasa je)
2 sudu besar minyak sapi
Rempah 4sekawan
1 sudu besar rempah beriani(jenama apa-apa pun boleh)
1 biji bawang besar#
4 ulas bawang putih#
1/2 inci halia#
1/2 cawan susu cair
5 cawan air
Garam
2 helai daun pandan disimpul
1 kiub stok ayam

Cara-cara
Mayang halus/tumbuk bahan bertanda#.
Panaskan minyak sapi tumis rempah 4 sekawan dan bahan bertanda#.
Dah naik bau masukkan rempah beriani(bancuh dgn sedikit air).
Tumis smpai pecah minyak.Masukkan beras(bsuh dlu)gaul rata.
Tutup api gas dan alih keperiuk elektrik.Masukkan 5 cawan air,susu cair,stok ayam,daun pandan dan garam.
Tekan suis dan biarkan masak.Dah masak lubang-lubangkan nasi,titik pewarna kuning dlm lubang dan ttup periuk dahulu.
Dalam 10minit gaul perlahan-perlahan nasi tadi.

0 comments:

Post a Comment

 
Toggle Footer
TOP