Ketupat Sotong Terengganu
Bahan-Bahan
1 kg sotong
400gram beras pulut (direndam selama 2 @ 3 jam)
1 inci halia (dimayang halus)
5 biji bawang merah (dihiris nipis)
1 sudu kecil halba
1 ½ biji kelapa
Santan pekat 1 cawan (perahan pertama)
Santan cair 4 cawan (perahan kedua)
Lidi kelapa atau pencungkil gigi
Gula secukupnya (1 sudu kecil)
Garam secukup rasa
Cara-cara :
1. Sotong dibuang kulit nipis , dibasuh bersih & ditoskan
2. Rendam beras pulut dengan air biasa (lebih kurang 30 minit- 1jam).
3. Masukkan beras pulut dalam sotong lebih kurang 3/4 penuh. *Kemudian cucuk dengan lidi di atasnya supaya beras pulut tak keluar.
4. Masukkan sotong tersebut k dalam periuk bersama-sama 4 cawan santan cair (perahan kedua) sehingga mendidih
5. Kemudian , masukkan pula halia , bawang merah , halba, gula & garam scukupnya
6. Akhir sekali , masukkan 1 cawan santan pekat (biar mendidih sekejap) & agak pekat
7. Angkat & sedia untuk dihidangkan
400gram beras pulut (direndam selama 2 @ 3 jam)
1 inci halia (dimayang halus)
5 biji bawang merah (dihiris nipis)
1 sudu kecil halba
1 ½ biji kelapa
Santan pekat 1 cawan (perahan pertama)
Santan cair 4 cawan (perahan kedua)
Lidi kelapa atau pencungkil gigi
Gula secukupnya (1 sudu kecil)
Garam secukup rasa
Cara-cara :
1. Sotong dibuang kulit nipis , dibasuh bersih & ditoskan
2. Rendam beras pulut dengan air biasa (lebih kurang 30 minit- 1jam).
3. Masukkan beras pulut dalam sotong lebih kurang 3/4 penuh. *Kemudian cucuk dengan lidi di atasnya supaya beras pulut tak keluar.
4. Masukkan sotong tersebut k dalam periuk bersama-sama 4 cawan santan cair (perahan kedua) sehingga mendidih
5. Kemudian , masukkan pula halia , bawang merah , halba, gula & garam scukupnya
6. Akhir sekali , masukkan 1 cawan santan pekat (biar mendidih sekejap) & agak pekat
7. Angkat & sedia untuk dihidangkan
0 comments:
Post a Comment