ROTI BOY
BAHAN_BAHAN INTI:
200gm mentega
70 gm gula melaka
1 st esen vanilla
Pukul mentega 3 min. Masukkan esen dn gula. Putar sbati. Ketepikn.
Topping
200gm mntega
160gm gula icing
3 bj telur (pukul sdikit)
1 st coffee paste
200gm tpg gandum
Pukul mntga 5min.
200gm mentega
70 gm gula melaka
1 st esen vanilla
Pukul mentega 3 min. Masukkan esen dn gula. Putar sbati. Ketepikn.
Topping
200gm mntega
160gm gula icing
3 bj telur (pukul sdikit)
1 st coffee paste
200gm tpg gandum
Pukul mntga 5min.
Masukkan tlur,icing sugar,coffee paste.
masukkan tepung gandum.
Gaul sebati. Ketepikn.
BAHAN-BAHAN DOH:
500gm tepung roti
2 st bread improver
2 st dough softner
20 gm susu tepung
75 gm gula pasir
1 peket yis
1 st garam
60 gm mentega
250gm air suam.
Campurkan yis kedalam air suam. Biar berbuih.
Satukan bahan-bahan yang lain dlm mngkuk mixer. Mula mmutar smbil mnuang air yis td. Biar mesin menguli hingga adunan kental dan tak melekat di mangkuk.
Rehatkan doh 40min.
Tambuk doh perlahan. Bulatkan doh sebanyak 14bahagian. Isi inti dan rehatkan doh lagi 30min.
Panaskan oven 175. Pipekan topping. Bakar slama 15min.
BAHAN-BAHAN DOH:
500gm tepung roti
2 st bread improver
2 st dough softner
20 gm susu tepung
75 gm gula pasir
1 peket yis
1 st garam
60 gm mentega
250gm air suam.
Campurkan yis kedalam air suam. Biar berbuih.
Satukan bahan-bahan yang lain dlm mngkuk mixer. Mula mmutar smbil mnuang air yis td. Biar mesin menguli hingga adunan kental dan tak melekat di mangkuk.
Rehatkan doh 40min.
Tambuk doh perlahan. Bulatkan doh sebanyak 14bahagian. Isi inti dan rehatkan doh lagi 30min.
Panaskan oven 175. Pipekan topping. Bakar slama 15min.
0 comments:
Post a Comment