Loading...
Saturday, March 29, 2014

red velvet cake

Red velvet cake 

 

Bahan-bahan kek

115g butter
150g gula kastor
2 biji telur
250g tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
2 sudu besar serbuk koko
240 ml buttermilk 
2 sudu besar pewarna merah 
1 sudu kecil cuka putih (distilled vinegar)
sedikit esen vanilla 

Bahan-bahan topping
500g cream cheese
150g gula aising

Cara-cara
1. campurkan je semua bahan dalam mixer dan pukul sampai sebati. guna kelajuan sederhana dah ok.
2. masukkan dalam loyang kalau nak buat kek. kalau nak buat cupcake masukkan dalam paper cup la ye.
3. bakar pada suhu 170 darjah celcius selama lebih kurang sejam untuk kek dan 1/2 jam untuk cupcake. 
4. sambil bakar tu boleh prepare topping. campurkan je cream cheese tu dgn gula aising dan pukul sampai sebati. 
5. dah habis bakar, tunggu sampai kek/cupcake sejuk sebelum hias dgn topping cheese tu. ikut kreativiti la ye nak hias mcm mana.

0 comments:

Post a Comment

 
Toggle Footer
TOP