Loading...
Wednesday, March 12, 2014

ONDE -ONDE

ONDE -ONDE

]
BAHAN-BAHAN :-
Tepung pulut -bergantung berapa banyak anda nak buat.
4-5 helai daun pandan ( blend dan tapis untuk dapatkan jus pandan ).
Air untuk blend pandan.
Gula melaka yang dipotong kecil.
Kelapa parut yang digaul dengan secubit garam.
Food colour***optional-saya guna Green Verk by foster clarks disebabkan takde pandan leaf kat Saudi ni. )
Sedikit bancuhan air kapur masakan.

CARA-CARA :-

**Didalam bekas,bancuhkan tepung bersama jus pandan sedikit demi sedikit.
-Masukkan juga air kapur.Uli dan gaul sehingga adunan tidak melekat di tangan.
-Jika perlu utk mencantikkan warna,tambahkan beberapa titis pewarna hijau.
-Jika bancuhan masih melekat ditangan,tambahkan sedikit lagi tepung pulut.
-Didihkan air terlebih dahulu didalam periuk.
-Kemudian bentukkan adunan td lebih kurang sebesar biji guli.Leperkan dan masukkan gula melaka yg dipotong       kiub ditengah2 nya.Tutup dan kemaskan menjadi bulat.Hati2...jgn sampai bocor ye!
-Seterusnya masukkan bebola tadi ke dalam air yg mendidih.
-Bebola akan timbul apabila sudah masak.Bolehla ditutup api,angkat dan tos kan seketika.
-Kemudian gaul & golekkan ondeh2 tadi kedalam kelapa parut sudah dicampur secubit garam.


0 comments:

Post a Comment

 
Toggle Footer
TOP