Loading...
Friday, March 28, 2014

kuey teow kerang



KUEY TEOW KERANG


Bahan -  bahannya:

1/2 paket kuey teow
1/2 kg kerang (dicelur air panas)
10 ekor udang (size sederhana)
2biji telur
5 ulas bawang putih (dicincang halus)
2 sudu besar cili boh
2 sudu besar sos tiram 
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar kicap pekat
3 sudu besar kicap cair
Daun kucai dan tauge (ikut suka)

Cara memasak:

Tumis bawang putih masuk cili boh,tumis sebentar masuk pula udang,bila udang sudah kemerahan masukan kuey teow,sos tiram,sos cili,kicap pekat dan kicap cair,besarkan api kacau semua bahan hingga sebati dengan kadar segera supaya tidak hangus,(guna 2 tangan sebelah kanan sudip sebelah kiri senduk),bila kicap sudah sebati dengan kuey teow,kecilkan api,masukan telur di tepi kuali kacau telur hingga berketul baru gaul bersama kuey teow tadi,kemudian masukan kerang,taugeh dan daun kucai,besarkan api semula kacau sebati dengan kadar segera,tak perlu lama memasak untuk kekalkan kesegaran taugeh.(teknik api penting untuk dapatkan kuey teow kerang terlazat).

0 comments:

Post a Comment

 
Toggle Footer
TOP