Loading...
Monday, March 31, 2014

Pie Kari Ayam

Pie Kari Ayam


BAHAN-BAHAN:
140gram butter
280gram tepung gandum
secubit garam halus
1 sudu teh gula hlus
sedikit air sejuk.

Cara-cara:
Gaulkan tepung dengan gula halus dan garam hingga rata.
Masukkan butter(Butter ni pastikan dalam keadaan sejuk baru keluar dari peti ais)
Potong kiub kecil-kecil kalau dah nak lembut masukkan balik dalam peti ais bagi keras semula.
Ramas semua bahan hingga menjadi seperti serbuk roti.
Tambahkan sedikit-sedikit air sejuk.
Masukkan air sejuk tu sesudu dulu kalau adunan dah boleh lembut dan mudah di bentuk dah tak payah letak air sjuk lagi kalau masih berderai tambahkan lagi sesudu dan seterusnya hingga adunan menjadi doh yang lembut dan tak melekat di tangan. Bahagikan doh kepada dua.
Balut doh dengan wraping plastik dan simpan dalam peti ais 1/2 jam.

Bahan-bahan Inti:
1 biji kentang (potong dadu dan di goreng)
2 ketul bahagian dada ayam(di potong dadu)

Cara-Cara:
sbiji lobak merah(di dadu kalau nak guna mix vegetable pon boleh) cendawan butang.
Bahan Tumis : 1 labu bawang besar di dadu
2 ulas bawang putih
2 sudu minyak masak, gula (secukup rasa)
garam (secukup rasa)
1 sudu besar rempah kari
1 sudu besar tepung jagung(larutkan tepung jagung dengan 2 sudu besar air)



0 comments:

Post a Comment

 
Toggle Footer
TOP