APAM BALIK
Bahan-bahan:
250 grm tepung gandum.
3 biji telur.
260 gm susu segar.
10 gm air.
70 gm gula halus.
30 gm butter-cairkan(melted)
1 tsp baking powder.
1/2 tsp soda bikarbonat.
Bahan-bahan inti:
Kacang tanah -kisar kasar.
Butter/marjerin.
Jagung manis (dlm tin)
Gula pasir.
Cara-cara:
1. Masukkan telur dan gula kedalam mangkuk yang sesuai dan kacau dengan whisk sehingga gula hancur.
2. masukkan susu segar dan kacau perlahan lahan .
250 grm tepung gandum.
3 biji telur.
260 gm susu segar.
10 gm air.
70 gm gula halus.
30 gm butter-cairkan(melted)
1 tsp baking powder.
1/2 tsp soda bikarbonat.
Bahan-bahan inti:
Kacang tanah -kisar kasar.
Butter/marjerin.
Jagung manis (dlm tin)
Gula pasir.
Cara-cara:
1. Masukkan telur dan gula kedalam mangkuk yang sesuai dan kacau dengan whisk sehingga gula hancur.
2. masukkan susu segar dan kacau perlahan lahan .
3. Masukkan tepung(ayak dengan baking powder&;baking soda)sedikit demi sedikit dan kacau hingga sebati.
4. masukkan butter yang telah dicairkan dan adun hingga rata.
5. Perapkan adunan selama 1 jam.
6. Panaskan kuali yang tak melekat dan sapukan dengan sedikit butter.
7. Masukkan satu senduk adunan dan masak dengan api yang perlahan. tutup dengan tudung periuk agar apam cepat masak.
4. masukkan butter yang telah dicairkan dan adun hingga rata.
5. Perapkan adunan selama 1 jam.
6. Panaskan kuali yang tak melekat dan sapukan dengan sedikit butter.
7. Masukkan satu senduk adunan dan masak dengan api yang perlahan. tutup dengan tudung periuk agar apam cepat masak.
8. biar sehingga permukaan menjadi lubang2 kecil dan boleh ditabur dengan gila pasir dan bahan-bahan topping lain seperti jagung manis kacang tanah.
0 comments:
Post a Comment