Loading...
Monday, February 10, 2014

Asam pedas daging tetel

Asam pedas daging tetel


Bahan-bahan:
1kg daging tetel(drebus hingga empuk)(simpan airnye)
Cili kering kisar
Halia(dhiris halus)
Serai(dketuk)
Lada hitam(dtumbuk)
Bwg merah(dtumbuk)
Bwg putih dkisar
Serbuk kari daging babas(dbancuh dgn sedikit air hingga jadi pes)
Daun limau purut
Air asam jawa
Air rebusan daging

Cara-cara:
Hiris daging yang da empuk. Ketepikan.
Tumis cili bawang merah putih halia daun limau purut dan serai hingga naik bau. Masukkan daging dan air rebusan. Biar mendidih masukkan pes serbuk daging dan air asam jawa. Perasakan.
Masukkan lada hitam biar mendidih. Rasa biar sekata rasa masam manis masin. Bole la di hias dengan tomato yang da dibelah empat. Masukkan semasa api dah dtutup. 

0 comments:

Post a Comment

 
Toggle Footer
TOP