DAGING BLACKPEPPER
Bahan-bahan:
Daging 500gram
bawang putih 4 ulas - tumbuk
bawang merah 6 ulas - mayang halus
halia seketul - hiris halus
kulit kayu manis & bunga lawang (agak2 le)
tomato (optional )
Sos blackpepper - 2 sb besar
sos tiram - 1 sb besar
serbuk lada hitam - 1 sb besar
minyak masak - 2sb
cara-cara:
1.Panaskan minyak, tumis bawang putih, masukkan bawang merah. Masukkan kulit kayu manis dan bunga lawang.
2.Dah wangi masukkan daging. Goreng sebentar. Masukkan halia dan tambah air. Masukkan sos blackpepper dan sos tiram.
3.Masakkan hingga daging empuk dan pekat.
4.Akhir sekali masukkan tomato potong dadu.
5.Tambah garam dan tabur serbuk lada hitam.
bawang putih 4 ulas - tumbuk
bawang merah 6 ulas - mayang halus
halia seketul - hiris halus
kulit kayu manis & bunga lawang (agak2 le)
tomato (optional )
Sos blackpepper - 2 sb besar
sos tiram - 1 sb besar
serbuk lada hitam - 1 sb besar
minyak masak - 2sb
cara-cara:
1.Panaskan minyak, tumis bawang putih, masukkan bawang merah. Masukkan kulit kayu manis dan bunga lawang.
2.Dah wangi masukkan daging. Goreng sebentar. Masukkan halia dan tambah air. Masukkan sos blackpepper dan sos tiram.
3.Masakkan hingga daging empuk dan pekat.
4.Akhir sekali masukkan tomato potong dadu.
5.Tambah garam dan tabur serbuk lada hitam.
0 comments:
Post a Comment