Roasted chicken
Bahan-Bahan:
1 ekor ayam (1.5-2kg)
4 ulas bawang putih
1 sudu Besar lada hitam
1 sudu rosemary (kering@segar)
4 sudu besar minyak @ butter
1 sudu besar garam
Cara-cara:
Bersihkan ayam kemudian lap kulit ayam sampai kering.
Tumbuk lumat semua bahan kemudian masuk minyak dan kacau sebati.
Lumurkan bahan perapan pada ayam dan perap selama 3jam atau overnight.
Panaskan oven pada suhu 250 Celsius.
Masukan ayam kedalam oven bakar selama 20minit kemudian turunkan suhu ke 170 Celsius bakar selama 1 jam.
Kalau ayam dah masak keluar dari oven dan potong
4 ulas bawang putih
1 sudu Besar lada hitam
1 sudu rosemary (kering@segar)
4 sudu besar minyak @ butter
1 sudu besar garam
Cara-cara:
Bersihkan ayam kemudian lap kulit ayam sampai kering.
Tumbuk lumat semua bahan kemudian masuk minyak dan kacau sebati.
Lumurkan bahan perapan pada ayam dan perap selama 3jam atau overnight.
Panaskan oven pada suhu 250 Celsius.
Masukan ayam kedalam oven bakar selama 20minit kemudian turunkan suhu ke 170 Celsius bakar selama 1 jam.
Kalau ayam dah masak keluar dari oven dan potong
0 comments:
Post a Comment