Loading...
Friday, January 24, 2014

Nasi Dagang

Nasi Dagang


Bahan-Bahan
Nasi
3 cawan beras
-beras khas untuk nasi dagang
-beras wangi
-1pulut+2beras
5 ulas bawang merah
Halia 3cm
2sudu besar halba
2cawan santan
1cawan air biasa
Garam sikit

Gulai ikan kayu
1ekor ikan kayu putih saiz besar
1cawan rempah
-rempah cap ros
-rempah ikan+serbuk cabai+rempah kurma
2cawan santan
2cawan air
10biji cabai melaka
Asam keping
Garam
Gula nipah(gula gerek pun boleh)

(Blend)
5biji bawang merah
2cm halia
2cm kunyit hidup
2cm lengkuas
10biji cbai kering

Cara-cara
Nasi.
1.rendam beras semalaman dengan bawang,halia dan halba.masuk dlm peti ais kalau tak nanti masam
2.kukus 15 minit,percik air biasa.kukus balik
3.santan bahagi 2 untuk 2kali
4.kukus 10minit,gaul dgn santan dan garam sikit
5.kukus dlm 15minit,gaul dgn santan dah siap nasik kita.

Gulai
1.rebus ikan dengan air yg sikit,masuk bawang hiris2,asam keping
2.tumis bahan blend tadi sampai pecah minyak
3.masuk rempah yg dibancuh dgn air,sampai pecah minyak
4.masuk ikan,cabai melaka,asam keping
5.masuk air 2cwn,santan 1cwn.biar mendidih.
6.masuk gula gerek.
7.msuk santan lg 1cawan,masuk garam.bg pecah minyak siap!!

Jelatah timun sama macam buat acar timun

0 comments:

Post a Comment

 
Toggle Footer
TOP