Loading...
Friday, January 10, 2014

Roti Bun Berinti Mentega


Roti Bun Berinti Mentega




Bahan - bahan

1) Doh manis (1 ketul)
2) Mentega (1 sudu besar)
3) Susu tepung (1 sudu besar)
4) Gula (1 1/2 sudu kecil)
5) Kuning telur - dicampur bersama sedikit susu segar (1 biji)
6) Mentega - untuk mengilatkan roti setelah dibakar (sedikit)


Cara Masak



Mula-mula sediakan bahan intinya, campurkan mentega bersama susu tepung dan juga gula. 

Kacau rata.

Kemudian, leperkan doh manis dan letakkan inti mentega di tengah-tengah doh.


Balut inti tersebut dengan cermat supaya ianya tidak terkeluar


Apabila siap, ketepikan lebih kurang 1 jam supaya doh kembali ringan. Tutup rapat doh tersebut dengan tuala lembab.


Setelah doh telah kembali ringan aturkan di atas dulang pembakar. Sapukan dengan campuran telur dan susu .


Bakar roti ini di dalam ketuhar pada suhu 160 darjah celcius menggunakan api penuh lebih kurang enam hingga sepuluh minit


Apabila masak, keluarkan dari ketuhar. Sapukan permukaan roti dengan sedikit mentega supaya permukaannya lembut dan berkilat.


Roti bun berinti mentega ini pastinya enak dinikmati pada bila-bila masa. Selamat mencuba.
Newer Post
Previous
This is the last post.

0 comments:

Post a Comment

 
Toggle Footer
TOP