KUIH SAGU
Bahan-bahan:
1. 2 cawan sagu
2. 1 cawan gula (ikut rasa)
3. 8 cawn air
4. pewarna merah (pati sirap ros)
5. daun pandan
6. kelapa parut
Cara Membuat:
1. Bersihkan sagu dan toskan airnya
2. Masak air bersama gula , pati sirap ros dan daun pandan sehingga mendidih.
3. Apabila mendidih, keluarkan 1/2 kuantitiair, masukkan sagu dan kacau, tambah air yang kita 4. keluarkan dari periuk tadi sikit-sikit sehingga sagi menjadi jernih.
5. Setelah menjadi pekat dan jernih, kacau selama 5 hingga 10 minit untuk pastikan biji-biji 6. putih sagu itu hilang. Letak dalam loyang dan biarkan sejuk dan boleh dipotong.
6. Gaul dengan kelapa parut yang digaul garam.
1. 2 cawan sagu
2. 1 cawan gula (ikut rasa)
3. 8 cawn air
4. pewarna merah (pati sirap ros)
5. daun pandan
6. kelapa parut
Cara Membuat:
1. Bersihkan sagu dan toskan airnya
2. Masak air bersama gula , pati sirap ros dan daun pandan sehingga mendidih.
3. Apabila mendidih, keluarkan 1/2 kuantitiair, masukkan sagu dan kacau, tambah air yang kita 4. keluarkan dari periuk tadi sikit-sikit sehingga sagi menjadi jernih.
5. Setelah menjadi pekat dan jernih, kacau selama 5 hingga 10 minit untuk pastikan biji-biji 6. putih sagu itu hilang. Letak dalam loyang dan biarkan sejuk dan boleh dipotong.
6. Gaul dengan kelapa parut yang digaul garam.
0 comments:
Post a Comment