Loading...
Sunday, January 26, 2014

Mee kari seafood

Mee kari seafood



Bahan-Bahan
1 labu bawang besar (dadukan)
3 ulas bawang putih (racik halus)
1 inci hali hiris nipis
3 sudu besar rempah kari daging
1 sudu besar cili kisar
1 tangkai daun kari
3 ekor sotong saiz besar
10 ekor udang sederhana besar
isi kerang yang dah direbus
tauhu goreng
1/2 batang lobak merah hiris nipis
Kacang panjang dipotong saiz 2inci
1 cawan pati santan pekat
3 cawan air panas
1 senduk minyak (utk tumis)
garam dan gula secukup rasa
1 keping asam gelugur
ulam:
taugeh-dicelur
sawi-dicelur
cili merah hiris nipis
buah limau nipis
bawang goreng
telur rebus

mee 2 bungkus-dicelur

cara-Cara:
1) panaskan minyak, masukkan bawang besar n bawang putih.masukkan daun kari
2) masukkan rempah kari yg dibancuh dengan air bersama cili kisar,tumis sampai masak dan garing.
3) masukkan 2 cawan air..biar mendidih, masukkan lobak merah
4) bila lobak merah dah empuk masukkan udang,sotong,kacang panjang,asam keping dan pati santan yg      ditambah 1 cawan air.biar sampai mendidih..
5) masukkan kerang dan tauhu goreng,perasakan garam dan gula.kacau sebati,biar 2-3minit,padamkan api..
6) hidangkan bersama mee yang telah dicelur,ulam2,telur dan bawang goreng

0 comments:

Post a Comment

 
Toggle Footer
TOP