Loading...
Friday, January 24, 2014

Kuih Peria Kelantan

Kuih Peria Kelantan


Bahan-bahan:
1. 2 cawan tepung pulut
2. 1 cawan air
3. Pewarna hijau
4. 1 sudu gula
5. 1/2 sudu garam
6. 1 cawan kacang hijau
7. Air secukupnya untuk tanak kacang hijau
8. Daun pisang sebagai pengalas kuih
9. Sedikit minyak masak untuk olesan

Cara-cara:
1. Tanak kacang hijau sampai empuk.
2. Saring airnya hingga kering, masukkan gula dan garam untuk rasa.
3. Kacau sebati, biarkan sejuk sebentar.
4. Campur tepung pulut, air, dan pewarna hijau.
5. Uli.
6. Bulatkan isi kacang hijau, masukkan ke dalam adunan tepung satu per satu.
7. Oleskan kuih dengan sedikit minyak, alaskan daun pisang dan kukus sehingga masak.
8. Hidang.

0 comments:

Post a Comment

 
Toggle Footer
TOP