Loading...
Thursday, January 16, 2014

MEE HAILAM

MEE HAILAM


BAHAN-BAHAN

2SB MINYAK MASAK

2 ULAS BAWANG PUTIH(DIKETUK)

2/3 BIJI CILI PADI(DIBELAH 2)

1SB SOS TIRAM

1SB KICAP PEKAT

AYAM,SOTONG(POTONG IKUT CITARASA)NAK TAMBAH SEAFOOD LAIN PUN BOLEH JUGAK

BUNGA KOBIS,BABY CORN,CARROT,BROKOLI

1/2SK LADA HITAM(DITUBUK HALUS)KLU NAK PEDAS LEBIHKAN LAH YER..

SEDIKIT LADA SULAH

TEPUNG JAGUNG(BANCUH DNG SEDIKIT AIR UTK PEKATKAN KUAH)


CARA-CARA:

1)PANASKAN MINYAK,KEMUDIAN TUMIS BAWANG PUTIH DAN CILI PADI..KACAU SEBENTAR

2)KEMUDIAN MASUKKAN AYAM DAN SEAFOOD KACAU DAN BIARKAN AYAM DAN SEAFOOD MASAK(BOLEH MASUKKAN SEDIKIT AIR) LEBIH KURANG 1/2 GELAS

3)BILA DAH MENDIDIH MASUKKAN SOS TIRAM DAN KICAP PEKAT

4)MASUKKAN SEGALA JENIS SAYURAN,KACAU SEBENTAR DAN MASUKKAN MEE       DAN 1 SK TEPUNG JAGUNG YG TELAH DIBANCUH DNG SEDIKIT AIR.

5)BILA SEMUA DAH MASAK BOLEH LA DIHIDANG KAN



0 comments:

Post a Comment

 
Toggle Footer
TOP