Loading...
Wednesday, January 15, 2014

KARIPAP PUSING

KARIPAP PUSING


BAHAN:A

1. 80gm tepung gandum
2. 60gm lemak sayur


BAHAN:B

1. 150gm tepung gandum
2. 1/2camb gula
3. 1/2 camt garam
4. 30gm merjerin
5. 70-75ml air(lebih kurang)


CARA-CARA:

1.  Gaul bahan-bahan A sehingga jadi seperti adunan biskut bahagikan kepada 8 ketul
2.  bentukkan bulat-bulat
3.  untuk bahan-bahan B gaulkan marjerin dengan tepung jadi seperti serbuk roti
4.  bancuhkan gula dan garam bersama air
5.  masukan kedalam adunan tep uli-jadi doh yang lembut bahagikan kepada 8 ketul juga
6.  kemudian masukan A kedalam B bungkus kemas-kemas buat seperti ini sehingga habis kesemua 8 ketul
7.  ambil satu ketul gelek –rata kemudian gulung kemas-kemas
8.  kemudian gelek lagi sekali lagi dan gulung kemas-kemas
9.  Ambil salah satu ketul potong menggunakan pisau yang tajam satu ketul bahagi kepada 4 bahagian
10. Kemudian gelek bagi nipis angkat letak diatas tapak tangan dengan bahagian yang menghadap papan canai tu      untuk letak inti masukan inti kelim tepi seperti biasa.

0 comments:

Post a Comment

 
Toggle Footer
TOP