KARIPAP PUSING
BAHAN:A
1. 80gm tepung gandum
2. 60gm lemak sayur
BAHAN:B
1. 150gm tepung gandum
2. 1/2camb gula
3. 1/2 camt garam
4. 30gm merjerin
5. 70-75ml air(lebih kurang)
CARA-CARA:
1. Gaul bahan-bahan A sehingga jadi seperti adunan biskut bahagikan kepada 8 ketul
2. bentukkan bulat-bulat
3. untuk bahan-bahan B gaulkan marjerin dengan tepung jadi seperti serbuk roti
4. bancuhkan gula dan garam bersama air
5. masukan kedalam adunan tep uli-jadi doh yang lembut bahagikan kepada 8 ketul juga
6. kemudian masukan A kedalam B bungkus kemas-kemas buat seperti ini sehingga habis kesemua 8 ketul
7. ambil satu ketul gelek –rata kemudian gulung kemas-kemas
8. kemudian gelek lagi sekali lagi dan gulung kemas-kemas
9. Ambil salah satu ketul potong menggunakan pisau yang tajam satu ketul bahagi kepada 4 bahagian
10. Kemudian gelek bagi nipis angkat letak diatas tapak tangan dengan bahagian yang menghadap papan canai tu untuk letak inti masukan inti kelim tepi seperti biasa.
1. 80gm tepung gandum
2. 60gm lemak sayur
BAHAN:B
1. 150gm tepung gandum
2. 1/2camb gula
3. 1/2 camt garam
4. 30gm merjerin
5. 70-75ml air(lebih kurang)
CARA-CARA:
1. Gaul bahan-bahan A sehingga jadi seperti adunan biskut bahagikan kepada 8 ketul
2. bentukkan bulat-bulat
3. untuk bahan-bahan B gaulkan marjerin dengan tepung jadi seperti serbuk roti
4. bancuhkan gula dan garam bersama air
5. masukan kedalam adunan tep uli-jadi doh yang lembut bahagikan kepada 8 ketul juga
6. kemudian masukan A kedalam B bungkus kemas-kemas buat seperti ini sehingga habis kesemua 8 ketul
7. ambil satu ketul gelek –rata kemudian gulung kemas-kemas
8. kemudian gelek lagi sekali lagi dan gulung kemas-kemas
9. Ambil salah satu ketul potong menggunakan pisau yang tajam satu ketul bahagi kepada 4 bahagian
10. Kemudian gelek bagi nipis angkat letak diatas tapak tangan dengan bahagian yang menghadap papan canai tu untuk letak inti masukan inti kelim tepi seperti biasa.
0 comments:
Post a Comment