Loading...
Thursday, January 30, 2014

DURIAN CREPE

DURIAN CREPE



KULIT
BAHAN-BAHAN
1. 50 GM TEPUNG GANDUM
2. 1 SDB TEPUNG UBI
3. 1 BIJI TELUR
4. 2 SUDU BESAR GULA HALUS
5. 3 SDT BUTTER DICAIRKAN
6. 160 ML AIR
7. 40ML SUSU CAIR
8. 1SDK SERBUK VANILA
9. BOLEH LETAK pwrna@ PERISA BUAH2AN YG ANDA SUKA..TK NK PON TAK PE..

CARA-CARA
SATUKAN TEPUNG DAN AYAK GULA HALUS
MASUKKAN SUSU CAIR
MASUKKAN TELUR YG DIKACAU SEDIKIT
MASUKKAN SERBUK VANILA@PERISA
MASUKKAN AIR DAN KACAU SEBATI GUNA WHISK
MASUKKAN BUTTER YG DICAIRKAN
TAPIS ADUNAN DAN SEDIA UNTUK DI MASAK

GUNAKAN KUALI ANTI LEKAT(NON STICK)
@KUALI LEPER YG DISAPU SEDIKIT MINYAK
TUANG SESENDUK KECIL ADUNAN DALAM KUALI 
JANGAN TEBAL @NIPIS SANGAT
BIARKAN MASAK SEKETIKA BILA DAH MASAK
TERUS ANGKAT TAK PERLU DITERBALIKKAN
MAKSUDNYA MASAK SEBELAH BAHAGIAN SAHAJA

INTINYA
BAHAN-BAHAN
-ISI DURIAN YANG DI BUANG BIJINYA
-150ML FRESH CREAM (DIPUKUL KAKU)

CARA-CARA

-LETAK KEPINGAN KULIT TADI YANG LICIN BELAH BAWAH
-LETAK SESUDU FC LETAK ISI DURIAN DAN LETAK FC LAGI
DI ATASNYA..
-KALAU BESAR KULITNYA BANYAK LAH LETAK INTINYA
-LIPAT KULIT SEPERTI LIPAT POPIA
-SIMPAN DLM PETI SEJUK DAN BEBERAPA JAM SEBELUM 
DIMAKAN

-BOLEH JUGA JIKA SUKA DGN PASTRY CREAM..SEBAGAI 
INTINYA..
-RESEPI PASTRY CREAM

Pastry Cream
BAHAN-BAHAN
1. 2 cawan susu segar@cair
2. 1/2 cwn gula-boleh kurgkan
3. 4 biji kuning telur saiz A
4. 2 sdt serbuk vanila
5. secubit garam
6. 6 sdb tepung jagung
7. 2 sdb butter

CARA-CARA
-masukkan susu 1/4 dulu dan gula
-msak dlm api yg kecil hingga sebati
-masuk telur kacau lagi
-masukkn vaninlla dan garam..kacau sebati
-msukkn tpg jgung sesudu dulu
-kacau masukkn bki susu dan tpg jgung semuanya
dan masukkan butter
-kacau sebati hingga mendidih
-tukar ke dalm mangkuk..tutup mngkuk dgn plastik pembungkus
-simpan dlm peti selama 3 jam @ semalman
-nk guna gaul seketika

0 comments:

Post a Comment

 
Toggle Footer
TOP