KETAM GORENG REMPAH
Bahan-Bahan
1. (300 GRAM) KETAM DIBUANG KULIT BERSIHKAN
2. 4 ULAS BAWANG MERAH KECIL DITUMBUK
3. 2 ULAS BAWANG PUTIH DITUMBUK
4. 1 BIJI BAWANG BESAR DICINCANG HALUS UNTUK TUMIS
5. 1 BATANG SERAI DITUMBUK
6. 1 TANGKAI DAUN KARI
7. SERBUK KETUMBAR 1 SUDU MAKAN
8. SERBUK CILI 1 SUDU MAKAN
9. SERBUK JINTAN MANIS 1/2 SUDU MAKAN
10. SERBUK KUNYIT 1/2 SUDU MAKAN
11. SERBUK JINTAN PUTIH 1/2 SUDU KECIL
12. GULA 2 SUDU MAKAN DAN GARAM / PERASA JIKA SUKA.
CARA-CARA
GAULKAN UDANG DENGAN SEGALA BAHAN DIATAS PERAP 1/2 JAM( **KECUALI BAWANG BESAR 1 BIJI DIDADU DAN DAUN KARI**)
DALAM KUALI,TAROKKAN MINYAK TUMIS BAWANG DADU DAN DAUN KARI, DAH LAYU, MASOKKAN UDANG TADI MASUKKAN MINYAK JIKA KERING SANGAT
2. 4 ULAS BAWANG MERAH KECIL DITUMBUK
3. 2 ULAS BAWANG PUTIH DITUMBUK
4. 1 BIJI BAWANG BESAR DICINCANG HALUS UNTUK TUMIS
5. 1 BATANG SERAI DITUMBUK
6. 1 TANGKAI DAUN KARI
7. SERBUK KETUMBAR 1 SUDU MAKAN
8. SERBUK CILI 1 SUDU MAKAN
9. SERBUK JINTAN MANIS 1/2 SUDU MAKAN
10. SERBUK KUNYIT 1/2 SUDU MAKAN
11. SERBUK JINTAN PUTIH 1/2 SUDU KECIL
12. GULA 2 SUDU MAKAN DAN GARAM / PERASA JIKA SUKA.
CARA-CARA
GAULKAN UDANG DENGAN SEGALA BAHAN DIATAS PERAP 1/2 JAM( **KECUALI BAWANG BESAR 1 BIJI DIDADU DAN DAUN KARI**)
DALAM KUALI,TAROKKAN MINYAK TUMIS BAWANG DADU DAN DAUN KARI, DAH LAYU, MASOKKAN UDANG TADI MASUKKAN MINYAK JIKA KERING SANGAT
TUMIS BIAR MASAK DAN NAIK MINYAK NYA
TAK PERLU AIR SEBAB LAUK REMPAH NIE KERING JER
RASA LAH GULA DAN GARAM NYA
0 comments:
Post a Comment