Loading...
Thursday, January 16, 2014

KETAM GORENG REMPAH

KETAM GORENG REMPAH


Bahan-Bahan

1. (300 GRAM) KETAM DIBUANG KULIT BERSIHKAN

2. 4 ULAS BAWANG MERAH KECIL DITUMBUK

3. 2 ULAS BAWANG PUTIH DITUMBUK

4. 1 BIJI BAWANG BESAR DICINCANG HALUS UNTUK TUMIS

5. 1 BATANG SERAI DITUMBUK

6. 1 TANGKAI DAUN KARI

7. SERBUK KETUMBAR 1 SUDU MAKAN

8. SERBUK CILI 1 SUDU MAKAN

9. SERBUK JINTAN MANIS 1/2 SUDU MAKAN

10. SERBUK KUNYIT 1/2 SUDU MAKAN

11. SERBUK JINTAN PUTIH 1/2 SUDU KECIL

12. GULA 2 SUDU MAKAN DAN GARAM / PERASA JIKA SUKA.

CARA-CARA

GAULKAN UDANG DENGAN SEGALA BAHAN DIATAS PERAP 1/2 JAM( **KECUALI BAWANG BESAR 1 BIJI DIDADU DAN DAUN KARI**)
DALAM KUALI,TAROKKAN MINYAK TUMIS BAWANG DADU DAN DAUN KARI, DAH LAYU, MASOKKAN UDANG TADI MASUKKAN MINYAK JIKA KERING SANGAT
TUMIS BIAR MASAK DAN NAIK MINYAK NYA
TAK PERLU AIR SEBAB LAUK REMPAH NIE KERING JER
RASA LAH GULA DAN GARAM NYA

0 comments:

Post a Comment

 
Toggle Footer
TOP