Loading...
Friday, January 24, 2014

SAMBAL GORENG PENGANTIN

SAMBAL GORENG PENGANTIN


Bahan-bahan :
300 gm daging (direbus hingga empuk)
300 gm paru-paru (direbus hingga empuk)
300 gm hati   (direbus hingga empuk)
300 gm udang
2 cawan air rebusan daging
3 cawan santan pekat
1 in belacan
1/2 cawan air asam jawa
1/2 cawan cili kisar
1/2 cawan bawang goreng
Garam dan gula secukupnya
4 biji bawang besar*
6 ulas bawang putih*
2 in halia*
1 1/2 in lengkuas*
3 biji cili merah*
3 biji cili hijau*
10 biji ciliapi*
3 batang serai* - semua bahan*dihiris halus

Cara-cara :
Daging, hati dan paru direbus empuk kemudian dipotong dadu kemudian digoreng sekejap.
Tumis semua bahan yang dihirs hingga layu.
Masukkan cili kisar, belacan dan air asam jawa.
Masukkan daging, paru dan hati kacau hingga sebati.
Masukkan santan pekat, garam dan gula secukupnya.
Masukkan udang dan kacau hingga sedikit pekat.
Akhir sekali masukkan bawang goreng. Kacau rata.

0 comments:

Post a Comment

 
Toggle Footer
TOP