Pai Tee
Bahan-bahan:
Kulit pai tee:
75 g tepung beras
115ml air
1/2 sudu teh kapur makan
1 biji telur
1/2 sudu teh garam
acuan pai tee
75 g tepung beras
115ml air
1/2 sudu teh kapur makan
1 biji telur
1/2 sudu teh garam
acuan pai tee
Inti sayur:
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
30 g udang kering rendam dan ditumbuk halus
1/2 sudu teh garam
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
30 g udang kering rendam dan ditumbuk halus
1/2 sudu teh garam
Sayur yang diparut atau dipotong memanjang:
1 biji lobak merah
1 biji sengkuang
1 biji timun
1 biji lobak merah
1 biji sengkuang
1 biji timun
kacang tanah yang dibakar dan ditumbuk untuk tabur.
Cara-cara:
1. Satukan semua bahan kulit pai tee.
2. masak menggunakan acuan pai tee.
2. masak menggunakan acuan pai tee.
inti:
1. tumis bawang besar dan bawang putih. bila garing masukkan pula udang kering dan garam.
2. gaul sebati dan tutup api.
3. masukkan semua sayur yang telah diparut.
4. masukkan campuran sayur didalam kulit pai tee dan tabur kacang tanah diatasnya.
5. hidang dengan sos cili.
1. tumis bawang besar dan bawang putih. bila garing masukkan pula udang kering dan garam.
2. gaul sebati dan tutup api.
3. masukkan semua sayur yang telah diparut.
4. masukkan campuran sayur didalam kulit pai tee dan tabur kacang tanah diatasnya.
5. hidang dengan sos cili.
0 comments:
Post a Comment