Pau sambal
Bahan-bahan: ( 8 biji )
*200g tepung gandum
*140ml susu/ air
*2 sudu besar butter/margerin
*2 1/2 sudu besar gula halus
*1/2 sudu kecil garam
*2 sudu kecil dry yeast
minyak untuk menggoreng
- sambal ikan bilis
- timun
Bahan-Bahan: sambal tumis
1/2 bawang besar (diblander)
3 ulas bawang putih (diblander)
20or 30 tangkai cili kering (diblander)
ikan bilis
air asam jawa dalam 1 mangkuk kecik
cara-cara: sambal
(blander bahan-bahan sambal) tumis lepas tu masukkan perasa,garam dan aji nomoto sikit serta gula
*200g tepung gandum
*140ml susu/ air
*2 sudu besar butter/margerin
*2 1/2 sudu besar gula halus
*1/2 sudu kecil garam
*2 sudu kecil dry yeast
minyak untuk menggoreng
- sambal ikan bilis
- timun
Bahan-Bahan: sambal tumis
1/2 bawang besar (diblander)
3 ulas bawang putih (diblander)
20or 30 tangkai cili kering (diblander)
ikan bilis
air asam jawa dalam 1 mangkuk kecik
cara-cara: sambal
(blander bahan-bahan sambal) tumis lepas tu masukkan perasa,garam dan aji nomoto sikit serta gula
sambal dah garing masukkan air asam jawa,masukkan hirisan bawang jika suka.
masak sampai kering sikit sambal
Masukkan ke dalam mangkuk bahan-bahan (*).
Masukkan ke dalam mangkuk bahan-bahan (*).
Uli sehingga tak melekat kat tangan. Buat bulat besar. Biarkan kembang 2 kali ganda.
Lepas tu , tumbuk-tumbuh doh roti tadi untuk keluarkan angin.
Lepas tu , tumbuk-tumbuh doh roti tadi untuk keluarkan angin.
Kemudian bahagikan kepada 8 bahagian. Buat bentuk bulat.
Biarkan naik 2 kali ganda lagi. Kemudian goreng dalam minyak yang sederhana panas sehingga kekuningan.
Belah 2 roti yang dah masak tapi jangan sampai terputus.
Biarkan naik 2 kali ganda lagi. Kemudian goreng dalam minyak yang sederhana panas sehingga kekuningan.
Belah 2 roti yang dah masak tapi jangan sampai terputus.
Isikan dengan sambal bilis dan juga timun yang dihiris nipis-nipis
0 comments:
Post a Comment