Ayam Masak Lemak Cili Api
1. Ayam - dipotong dan dibersihkan
2. Cili Api - ditumbuk
3. Bawang merah - ditumbuk
4. Bawang putih - ditumbuk
5. Halia - ditumbuk
6. Serai - diketuk
7. Santan
8. Serbuk kunyit
9. Garam dan ajinomoto
10. Sedikit minyak untuk menumis
11. Air masak - sedikit sahaja (hanya untuk mematikan darah ayam sahaja)
Cara membuat :
1. Tumiskan bahan tumbuk dan serai hingga garing
2. Masukkan ayam dan air masak
3. Masukkan serbuk kunyit dan biarkan seketika sehingga ayam nampak kenyal
4. Bila air pada ayam itu sudah mulai mengering, masukkan santan
5. Masukkan juga garam dan ajinomoto
6. Kacau dan rasakan kuahnya.
7. Biarkan mereneh seketika (jangan terlalu lama, nanti pecah santan)
8. Tutup api dan hidangkan .
0 comments:
Post a Comment