Loading...
Tuesday, April 1, 2014

Laksa Utara

Laksa Utara


Bahan-bahannya:-

1. 1/2 kg ikan sardin/kembung/selayang – saya guna ikan sardin segar
2. 4-6 biji cili kering, direbus dan dimesin
3. 1/2 labu bawang besar-dimesin
4. 6 ulas bawang merah-dimesin
5. 4 ulas asam keping – masukkan 4 dulu lepas tu tambah jika perlu
6. 1 batang bunga kantan
7. segengam daun kesum
8. 1/2 bungkus laksa
9. 200gm udang segar
10. garam secukupnya
11. 1 1/2 – 2 liter air
Bahan hiasan
1. Ulam-ulam kegemaran anda
2. telur rebus
3. sebiji timun, dihiris halus
4. bawang besar-dihiris halus
5. bunga kantan-dihiris halus
6. cili padi/cili merah – dihiris halus
7. nenas-dihiris nipis (jika suka)
8. limau kasturi

Cara-caranya:-
Laksa

Memandangkan menggunakan laksa basah, maka rebus sekejap saja iaitu dalam anggaran 10 minit. Bila nak makan baru masukkan dalam penapis dan tapis sehingga kering air.

Kuah:-

Bersihkan ikan dan udang. hanya buang isi perut ikan sahaja dan basuh bersih. Bersihkan udang dan pisahkan antara isi dan kulit serta kepala udang. Isi udang masukkan kedalam bekas lain dan ketepikan

Rebus ikan dengan 800ml air dalam 20-30 minit bersama-sama dengan 2 keping asam keping. Keluarkan ikan dari periuk tapi air rebusan tu jangan dibuang. Pisahkan isi ikan dengan tulang dan kepala ikan. Pastikan isi ikan itu tiada tulang yang kecil-kecil tu. Masukkan isi ikan dalam bekas yang lain.

0 comments:

Post a Comment

 
Toggle Footer
TOP