Loading...
Wednesday, April 9, 2014

Ayam Percik

Ayam Percik 


Bahan-Bahan: ayam
1 ekor ayam (potong 4 bahagian)
serbuk kunyit
garam halus

cara-cara:
gaulkan ayam dengan garam dan serbuk kunyit
.
bakar/panggang sampai masak
bila ayam dah masak boleh ambik sikit percik tadi siram atas ayam.
balik-balikkan sampai percik agak garing.
baki percik siram atas ayam masa hidang.

Bahan-bahan: percik
2 batang serai (ketuk2 je)kalau nak bland pun boleh
*10 tangkai cili kering (potong pendek dan rebus)
*sedikit belacan
*1 labu bawang besar
*2 - 3 inci kunyit hidup
*1 cawan santan cair
*1 sudu kecil jintan manis
* 1 inci halia
* 4-5tangkai cili padi
jus asam jawa/asam keping
1/2 cawan pati santan pekat
garam dan gula secukup rasa
1 helai daun kunyit

Cara-cara:
-bland bahan * kemudian masukkan dalam kuali/periuk bersama serai yg dititik
-masak sampai agak2 nak pekat,masukkan jus asam jawa/asam keping,pati santan dan perasakan garam             gula.
-biarkan mendidih.
-carik-carikkan/hiris halus daun kunyit dalam percik (kalau nak ganti dengan daun limau purut pun boleh)
-bila dah masak boleh siram atas ayam bakar tadi@masukkan ayam bakar dlm percik.
-gaul sebati dan hidangkan

0 comments:

Post a Comment

 
Toggle Footer
TOP