Loading...
Monday, April 7, 2014

Mushroom Soup

Mushroom Soup


Bahan-bahan:
1 packet cendawan butang putih - dihiris atau dicincang.
2 cawan air (jika mahukan soup yang lebih berkrim, gunakan 1 cawan susu kotak penuh cream + 1 cawan air)
2 sudu besar butter (30g)
1 biji bawang size kecil - dicincang halus
1 biji bawang putih (tak nak taruk pun takpe) - dicincang halus
1/4 cawan tepung gandum
1 sudu kecil garam
1/4 sudu kecil serbuk buah pala (jika ada)
1 tin susu cair (evaporated milk/evaporated creamer)

Cara-cara:
1. Rebus cendawan yang telah dihiris atau dicincang hingga setengah masak. Dah siap, tapis kan cendawan &           ketepikan.
2. Panaskan butter didalam periuk.
3. Setelah cair, masuk kan bawang besar & tumis hingga layu.
4. Masukkan bawang putih, tumis hingga wangi.
5. Kecilkan api & masukkan tepung gandum. Gaul rata sehingga tak nampak lagi tepung putih. Api jangan besar       nanti tepung hangus.
6. Masukkan susu atau air, sedikit demi sedikit sambil kacau rata & pastikan tidak bergentel.
7. Masukkan susu cair, garam, serbuk buah pala. Besarkan sedikit api (medium heat)
8. Masukkan cendawan & gaul rata hingga mendidih.

0 comments:

Post a Comment

 
Toggle Footer
TOP