Udang Goreng Bijan
Bahan-bahan :
1. 300g udang saiz besar
2. 3 biji telur
3. bijan putih dan hitam (untuk salut)
4. tepung biasa (untuk salut)
5. garam dan lada sulah untuk rasa.
6. lidi satay
7. Minyak untuk menggoreng
2. 3 biji telur
3. bijan putih dan hitam (untuk salut)
4. tepung biasa (untuk salut)
5. garam dan lada sulah untuk rasa.
6. lidi satay
7. Minyak untuk menggoreng
Cara-cara :
1. cuci udang dan buang kulit kecuali ekor.
2. perasakan udang dengan sedikit garam dan lada sulah.
3. cucuk udang pada lidi satay supaya waktu menggoreng udang tersebut tidak tersimpul.
4. salutkan udang dengan sedikit tepung gandum.
5. kemudian celup udang pada telur yang sudah dipukul.
6. taburkan bijan pada udang sehingga menutupi udang tersebut.
7. goreng udang sehingga kekuningan dan ranggup, angkat dan toskan minyak.
2. perasakan udang dengan sedikit garam dan lada sulah.
3. cucuk udang pada lidi satay supaya waktu menggoreng udang tersebut tidak tersimpul.
4. salutkan udang dengan sedikit tepung gandum.
5. kemudian celup udang pada telur yang sudah dipukul.
6. taburkan bijan pada udang sehingga menutupi udang tersebut.
7. goreng udang sehingga kekuningan dan ranggup, angkat dan toskan minyak.
0 comments:
Post a Comment