Loading...
Sunday, May 11, 2014

kuih cara berlauk

kuih cara berlauk



Bahan-bahan:

1. Bahan untuk Inti
2. 200g daging cincang
3. sedikit minyak untuk masak
4. 1 biji bawang besar, dipotong halus
5. 2 sudu besar serbuk kari dicampur dengan sedikit air untuk dijadikan pes
6. sedikit daun bawang dipotong halus
7. cili merah dihiris nipis
8. daun sup dipotong halus
9. sedikit garam dan serbuk perencah untuk rasa
Bahan untuk Kuih (batter)
1. 1 biji telur
2. 1 1/2 cawan tepung gandum
3. 1 cawan santan
4. garam dan gula untuk rasa

Cara-cara:

1. untuk batter kuih cara, masukkan semua bahan dan gaul sebati. Jangan terlalu cair.                 ketepikan
2. untuk inti, panaskan minyak, masukkan pes serbuk kari sehingga naik minyak. masukkan     daging dan gaul sebati.
3. masukkan bawang, daun bawang, perencah dan garam. gaul sebati. masak hingga kering         kuahnya.
4. panaskan oven, sapukan minyak pada acuan, masukkan batter kuih cara. kemudian                 masukkan inti kedalam batter kuih cara tersebut. hias dengan cili merah dan daun sup.
5. bakar selama 15-20 minit pada suhu 170c.
6. Boleh juga guna dapur gas, masak atas api, menggunakan acuan timah kuih cara.

0 comments:

Post a Comment

 
Toggle Footer
TOP