Biskut White Truffle
Bahan A:
1. 160gm mentega
2. 1/8 teh esen vanilla
3. 60gm gula aising
4. secubit garam
Bahan B: (diayak bersama)
1. 180gm tepung gandum
2. 10gm serbuk koko
3. 25gm tepung jagung
4. 15gm tepung kentang
5. 1 1/2 sudu besar susu tepung
6. 1/8 sudu teh serbuk penaik
7. 50gm kacang tanah (panggang dan dikisar halus)
Bahan C:
1. 90 biji kacang - panggang (utk dimasuk ke dlm doh)
Hiasan:
1. 160gm mentega
2. 1/8 teh esen vanilla
3. 60gm gula aising
4. secubit garam
Bahan B: (diayak bersama)
1. 180gm tepung gandum
2. 10gm serbuk koko
3. 25gm tepung jagung
4. 15gm tepung kentang
5. 1 1/2 sudu besar susu tepung
6. 1/8 sudu teh serbuk penaik
7. 50gm kacang tanah (panggang dan dikisar halus)
Bahan C:
1. 90 biji kacang - panggang (utk dimasuk ke dlm doh)
Hiasan:
1. Coklat masakan putih, coklat rice berwarna, dan cwn kertas.
Cara-cara:
1. Pukul bahan-bahan A sehingga ringan dan berkrim.
2. Masukkan bahan B dan uli menjadi doh yang lembut.
3. Ambil sebiji kacang yg telah dipanggang dan salut dgn doh menjadi bulat membujur.
4. Susun didlm loyang pembakar dan bakar pd suhu 150c selama 15 minit.
5. Sejukkan. celupkan biskut ke dalam coklat masakan dan masukkan ke dalam cwn kertas, taburkan coklat rice utk hiasan.
Cara-cara:
1. Pukul bahan-bahan A sehingga ringan dan berkrim.
2. Masukkan bahan B dan uli menjadi doh yang lembut.
3. Ambil sebiji kacang yg telah dipanggang dan salut dgn doh menjadi bulat membujur.
4. Susun didlm loyang pembakar dan bakar pd suhu 150c selama 15 minit.
5. Sejukkan. celupkan biskut ke dalam coklat masakan dan masukkan ke dalam cwn kertas, taburkan coklat rice utk hiasan.
0 comments:
Post a Comment